Macaroni and cheese

Nem og klassisk amerikansk tilbehør til aftensmaden

Man kan vist ikke påstå at have en amerikansk inspireret blog uden også at have en opskrift på Macaroni and cheese. Derfor har jeg af flere omgange eksperimenteret med denne amerikanske klassiker, for at finde den helt rette smagfulde udgave.

Mac and cheese er en klassiker på det amerikanske menukort og en sand favorit hos både børn og voksne. Retten er nem at lave, men kræver store mængder ost, fløde og pasta. Derfor egner den sig også godt som weekendret, hvor hovedmåltidet gerne må være lidt syndigt. 

I min version af retten serveres Macaroni and cheese med en sprød topping lavet af pankorasp, paprika og revet parmesan. Dette giver lidt knas til retten og er med til at give en god kontrast i smagen til den fede ost.

Hvilken slags ost kan anvendes til Mac and cheese?

Macaroni and cheese er heldigvis ret taknemmelig når det kommer til ingredienser. Ud over at du kan anvende lige den slags pasta, du har derhjemme, kan du også bruge en lang række forskellige oste i retten. 

I min udgave anvendes en blanding af friskrevet havarti og friskrevet cheddar. Denne kombination giver, efter min mening, en god blanding af cremethed, ostesmag og lidt kant fra cheddaren. 

Er du mere til andre oste - fx. mozarella, monterey jack, gouda osv. - så brug blot disse i stedet. Jeg anbefaler dog at købe en ost du selv skal rive, da disse normalt smelter bedre end færdigrevet ost fra pose.

  • Forberedelsestid: 20 minutter
  • Antal: 6-8 personer
  • Tilberedningstid: 30 minutter

Ingredienser

  • Til macaroni and cheese

    500 g. kogt pasta85 g. smør50 g. hvedemel2,5 dl madlavningsfløde6,5 dl. mælk400 g. revet ost (fx. cheddar og havarti)1 tsk. revet muskatnød (kan udelades)Salt og peber80 g. pankorasp1 spsk. paprika50 g. revet parmesanost

Del opskriften:

#aftensmad

Fremgangsmåde

  1. Sæt vand over at koge i en stor gryde med 1 spsk. salt.
  2. Kog pasta som anvist på pakken - træk dog gerne 2 minutters kogetid fra så pasta kun koges al dente, da det vil fortsætte tilbedredningen i ovnen. 
  3. Hæld vandet fra pastaen, tilsæt 1 spsk madolie, rør rundt og lad køle mens du laver ostesaucen.
  4. Riv osten på dit rivejern hvis du ikke har købt revet ost.
  5. I en tykbundet gryde smeltes smør ved lav varme. Herefter tilsættes mel og der piskes grundigt til du har en gylden og boblende masse.
  6. Tilsæt langsomt madlavningsfløde under omrøring.
  7. Fortsæt herefter med at tilføje mælken lidt af gangen under omrøring. Vær sikker på at saucen bringes i kog før du tilføjer mere mælk.
  8. Tilføj herefter revet ost, muskatnød, salt og peber og smag til. Tag ostesaucen af varmen når al ost er smeltet. Vend saucen ned i de nu afkølede pasta og fordel i et stort ildfast fad.
  9. Tænd ovnen på 175 grader over/undervarme og tilbered pankotopping mens ovnen varmen. 
  10. I en lille skål blandes pankorasp, paprika og revet parmesanost. Fordel dette over pastaen i det ildfaste fad og tilbered Mac and cheese midt i ovnen i ca. 30 minutter eller indtil let gylden.

Kommentarer

Smid en kommentar

Copyright© ByNorlund 2022

Author: Nana Nørlund Eldevig